Hoe noodzakelijk is SSL voor mijn persoonlijke WP-blog?

 | Blogposts

Technisch gesproken heb je SSL (https:// voor je domeinnaam) niet nodig voor je blog, ware het niet dat Google een veiliger omgeving over het net wenst, én extra waarde verstrekt aan sites mét SSL zodat je een betere ranking krijgt. Wil je dus goed gevonden worden, dan heb je niet alleen een goede SEO-strategie nodig, maar ook een SSL-certificaat.

Verder betekent een persoonlijk blog op WordPress dat je veel content hebt. Https werkt met drie concepten:

  • data-integriteit;
  • authenticatie;
  • encryptie.

Wat er niet alleen voor zorgt dat je data beveiligd wordt, maar ook dat je lezers weten dat je site authentiek en dus ‘betrekkelijk veilig’ is. Ik stel dat het ‘betrekkelijk veilig’ is, want als onverlaten onverhoopt je inlogcodes te pakken krijgen of anderszins weten in te breken, je site toch nog steeds gehackt kan worden. Maar WordPress plugin ontwikkelaars hebben daar iets op gevonden in de vorm van beveiligingsplugins.

Hoe verkrijg ik een SSL-certificaat?

Veelal worden er nu zelfs gratis certificaten van Let’s Encrypt verstrekt, zelfs via je webhost. Die zijn met een paar eenvoudige muisklikken in te stellen. Er zijn zelfs webhosts die dat servergewijs voor je willen en kunnen doen, al dan niet tegen betaling.

Je kunt zo’n SSL-certificaat ook zelf aanschaffen als je een domeinnaam koopt, of later instellen.

Mocht je – ook – in een andere taal bloggen, en veel gelezen worden door anderstaligen, én je benut de CDN van Cloudflare toch al, dan is wellicht SSL via Cloudflare Flexible SSL iets voor jou.

Hoe stel ik SSL in op mijn WP-blog?

Er zijn vanzelfsprekend meer wegen die naar Rome leiden. Eén: je doet dat met behulp van een plugin als Really Simple SSL. Als je wat meer ervaring hebt met codering, kun je deze blogpost van begin tot eind volgen.

Hoe verifieer ik of SSL goed werkt?

Als je klaar bent, met het instellen van je site kun je nadien checken via deze site of je SSL-certificaat goed werkt en ook goed is ingesteld.

Assistentie nodig? Ik help je graag

Natuurlijk assisteer ik je graag, dus mocht je vragen hebben, so shoot, en dat kan natuurlijk ook via de chatfunctie op deze site.

Gelezen: 5 keer